Cum intru în România - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Sunt mai multe modalități de a intra în România: cu protecție temporară, cu drept de scurtă ședere sau ca solicitant de azil. Poți solicita azilul și de pe teritoriul României, ulterior intrării.

Ședere scurtă

Cetățenii ucraineni care pot prezenta un pașaport valid la punctul de frontieră pot intra în România și pot rămâne pe teritoriul României până la 90 de zile.

Solicitant de azil

În loc să intri cu drept de scurtă ședere poți intra ca solicitant de azil.

Protecție temporară

Protecția temporară se acordă pe o perioadă de un an şi poate fi prelungită automat cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în cazul în care situația generatoare persistă.

Dacă nu ai documente de niciun fel poți intra în România ca solicitant de azil.


Documente de identitate

Ca cetățean ucrainean poți intra în România cu statut de ședere scurtă prezentând un pașaport valid la punctul de frontieră cu România. Sau ți se poate acorda protecție temporară pe o perioadă de un an, care poate fi prelungită automat cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în cazul în care situația generatoare persistă.

Nu-ți face griji dacă nu ai un pașaport valid. Vei putea intra în România fără pașaport, solicitând azil la punctul de frontieră.

Minori

Toți copii care vin din Ucraina sunt acceptați în România. Este recomandat să deții și un act de identitate al minorului sau certificatul de naștere.

Minorii nu au nevoie de aprobări scrise ale nici unuia dintre părinți pentru a trece granița. Ca părinte, nu ai nevoie de aprobarea celuilalt părinte pentru ca minorul să poată traversa punctul de frontieră.

Copiii neînsoțiți sunt preluați de echipa mobilă de la punctul de trecere a frontierei și conduși către locațiile DGASPC sau la asistenți maternali profesioniști din zonă, unde beneficiază de serviciile minime de bază, inclusiv consiliere psihologică, în cazul în care situația o impune.

Bărbați

Bărbaţilor ucraineni cu vârste cuprins între 18 şi 60 de ani le este permis accesul în România dacă îndeplinesc condițiile de ieșire din Ucraina şi le îndeplinesc pe cele de intrare în România. Băieții care au sub 18 ani și bărbații care au peste 60 de ani pot ieși din Ucraina și pot intra în România.

Covid-19

Nu este obligatoriu să prezinți un certificat de vaccinare sau un test PCR valid pentru a intra în România din Ucraina. Nu este necesară nici carantina.
De asemenea, nu este necesară completarea formularului digital de intrare în România.

Cetățeni non-ucraineni

Dacă ești cetățean al unei țări terțe, ai fost rezident în Ucraina și deții un pașaport, atunci poți trece în România prin punctele de frontieră obișnuite și poți obține o viză la sosire. Nu ești nevoit să mergi mai întâi la un birou consular. În prezent, TCN sunt acceptați din Ucraina numai în scopuri de tranzit. Aceștia trebuie să aibă un document de călătorie valabil și, la sosirea în punctul de frontieră, vor primi o viză de tranzit românească pentru o perioadă de 90 de zile.

Animale

Poți aduce cu tine un animal de companie chiar dacă nu este vaccinat antirabic (sau dacă vaccinarea a expirat) sau dacă animalul nu este identificat prin microcip sau tatuaj. Proprietarul animalului va completa Formularul de Localizare al Animalului de Companie și va putea să urmeze toate formalitățile necesare după intrarea în România. Mai mult informații pe A.N.S.V.S.A. (ansvsa.ro)

Cetățeni ruși

Cetăţenii ruşi nu vor avea nevoie de viză dacă au permis de şedere în Ucraina. Dacă provin din Federația Rusă, cetățenii ruși vor avea nevoie de viză, dar nu li se aplică restricții suplimentare în afara regimului existent de vize aplicabil oricărui cetățean străin din afara UE care intră pe teritoriul României. Cererea se face mai întâi online, pentru a fi verificată pe portalul online, fiind procesată pe Eviza.ro, cu scopul de a obține o programare la Secția Consulară.

Trecerea frontierei

Pentru a ajunge în România din Ucraina pot fi utilizate punctele de frontieră Halmeu, Sighetu Marmației, Siret, Rădăuți-Prut, Isaccea. Poți ajunge în România și prin Republica Moldova. 

Timpii de așteptare pentru fiecare graniță spre România pot fi verificați în timp real aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/ 

Pentru întrebări despre accesul în România poți apela și Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) la numărul +40 730 073 170.

La punctele de frontieră există ONG-uri care ajută persoanele de la graniță cu mâncare și asistență. 

Intrarea în România prin Republica Moldova

Da, poți intra în România prin Republica Moldova.   

Consulatele României din Republica Moldova sunt: 

  • Ambasada României la Chișinău (Secție consulară, str. Grigore Ureche nr. 2; tel. de urgență +373 68 336 363; e-mail chisinau.consul@mae.ro)  

  • Consulatul General al României la Bălți (str. Sfântul Nicolae nr. 51; tel. +373 23 180 001; tel. de urgență +373 68 195 006; e-mail balti@mae.ro

  • CConsulatul General al României la Cahul (str. B.P. Hașdeu nr. 11, tel. +373 29 980 004; tel. de urgență +373 60200925; e-mail: cahul@mae.ro

  • Consulatul General al României la Ungheni (str. Mihai Eminescu nr. 35; tel. +373 23 680 001, +373 23 680 002; e-mail consul@bungheni.mdl.net

Transport de la granița României

Nu există transport oficial organizat momentan. Totuși, există câteva inițiative în regim de voluntariat.

Sprijin de Urgență

Ai nevoie de orice fel de resurse, alimente, produse, îmbrăcăminte, corturi, transport sau voluntari sau vrei să pui la dispoziție oricare dintre cele de mai sus. Intră pe Sprijin de Urgență!

Solicită sau oferă resurse

Un Acoperiș

Ai nevoie de sprijin în a găsi cazare temporară sau vrei să pui la dispoziție un spațiu pentru a ajuta persoanele vulnerabile care vin acum în România. Intră pe Un Acoperiș!

Caută sau oferă cazare