Brașov pentru ucraineni - informații utile și contacte pentru refugiații din Ucraina - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

BRAȘOV

Ai ajuns în Brașov și ai nevoie de ajutor?

Găsește informații despre cum să te descurci într-un oraș nou și cine te poate ajuta.


Contacte importante

Centrul Comunitar CATTIA

Odată ajuns în Brașov, te poți înregistra la Centrul comunitar CATTIA pentru primirea refugiaților ucraineni, care funcționează non-stop și oferă informații, mâncare, transport la cazare, consiliere și asistență. Adresă: strada Institutului, nr.35.

Programul de suport pentru cazare, masă și integrare în Brașov

Informații necesare programului de suport pentru cazare, masă și integrare.

Servicii medicale

Dacă ai nevoie de servicii medicale, poți contacta Spitalul Clinic de Urgență Brașov. Dacă ai nevoie de ajutor pentru copilul tău, poți merge la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov.

Aici poți să găsești lista cu furnizori de asistență medicală primară aflați în relație contractuală cu CASJ Brașov care acordă servicii medicale persoanelor neasigurate.

Mai multe servicii gratuite în Brașov:

 • Dacă tu sau un membru al familiei aveți nevoie de dializă, puteți contacta Fresenius Medical Care România prin Olga Barbat (e-mail: olga.barbat@fmc-ag.com).

 • Fundația Motivation România poate sprijini cu scaune rulante/ cadre de mers/ cârje persoanele refugiate din Ucraina care au dizabilități locomotorii sau afectări de mobilitate și au nevoie de astfel de echipamente temporar sau permanent. Contact: 0735.355.894 / c.lupu@motivation.ro

Suport psihologic

 • Sprijin psihologic: Swiss Solidarity, în colaborare cu Centrul pentru Integrarea Migranților, își continuă misiunea umanitară în Brașov. Pentru a rezerva o consultație individuală cu un psiholog, trebuie să completați acest formular.

 • Fundația Terre des hommes oferă ajutor psihologic următoarei categorii de persoane: refugiați din Ucraina, cetățeni din țări a treia, populație locală din România, femei însărcinate/ care alăptează, copii, LGBTIQ+, comunitate de romi, copii neînsoțiți. Asistența constă în îndrumarea persoanelor/familiilor vulnerabile către resursele informaționale necesare, activități de sprijin psihosocial la nivel comunitar, servicii de sprijin psihosocial țintit, precum și servicii specializate HCWSP, creșterea gradului de conștientizare a sănătății mintale și sprijinul psihosocial, primul ajutor psihologic (PFA), măsuri pentru a construi potențialul PZPSP pentru lucrătorii din sectorul umanitar. Contacte: Oksana Buga, Team Leader (Focus on MHPSS) oxana.buga@tdh.ch / +40371300390.

 • World Vision România oferă suport psihologic în limbile rusă și ucraineană. Contact: George Macarie - Consilier Tehnic MHPSS, george_macarie@wvi.org / +40742077901.

 • Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) oferă sprijin psihologic prin referirea persoanelor vulnerabile la resursele necesare, organizarea de evenimente de sprijin psihosocial, evenimente de conștientizare a sănătății mintale, primul ajutor pentru sănătatea mintală și formare, ateliere și supraveghere. Aceștia oferă sprijin în limbile rusă, ucraineană, română și engleză. Contact: Boanca Simona - Head of Programs sboanca@iom.int / +40745016883.

 • Plan International oferă asistență psihologică în diferite orașe ale României pentru adulții și copiii refugiaților din Ucraina. Pentru mai multe informații, contactați: Elena Dinon - Specialist CPiE, Elena.Dinon@plan-international.org.

 • Crucea Roșie România oferă o varietate de consultații de sănătate mintală, precum și suport psihologic pentru diferite categorii de persoane, în limbile rusă, ucraineană, română și engleză. Contacte: Andreea Furtună - MRSа: andreea.furtuna@crucearosie.ro / +40734449947.

 • Echipa AMURTEL își desfășoară activitatea în cadrul Centrului comunitar CATTIA (strada Institutului, nr.35) și oferă diverse ateliere de lucru și sprijin MHPSS în sesiuni individuale sau de grup. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să o contactați pe Alona Radchenko de luni până vineri, în timpul programului de lucru, la +40769 315 111.

Educație

Cererile de înscriere pentru preșcolarii/elevii ucraineni în unitățile de învățământ din Județul Brașov, se pot depune/transmite atât fizic, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Brașov (Șirul Gheorghe Dima nr.4), cât și în format electronic, pe adresa de e-mail: info@isjbrasov.ro. Modelele de cere în limba română, engleză și ucraineană se găsesc aici.

Participarea la evenimente educaționale de la centrul CATTIA cu sprijinul Worldvision pentru copii și adulți se realizează prin completarea acestui formular (în conformitate cu termenii proiectului, se acordă prioritate copiilor ai căror părinți lucrează. Dacă mai sunt locuri libere, acestea vor fi ocupate de studenți în ordinea înscrierii).

Organizații care oferă sprijin

 • Găsește asistență în orașul tău - explorează harta pentru furnizorii de servicii din apropierea ta!

 • NGO Terre des Hommes. Program: Luni-Vineri: 09:00-17:00. Adresa: Strada Sitei, nr. 52. Contacte: +40 737 932 685 (Polina); +40 737 932 686 (Olesya); +40 737 932 684 (Svetlana).

 • UNHCR: biroul se află în Centrul Comunitar CATTIA (strada Institutului, nr. 35).

 • Organizația Agapedia derulează proiectul „Spațiu sigur pentru femei”, care oferă consultații medicale privind planificarea familială. Organizația oferă și servicii psihosociale de bază (informare, consiliere psihologică individuală și de grup); asistență în identificarea nevoilor și trimitere către alte instituții de îngrijire a sănătății). Adresa: Str Bisericii Romane 48, Brasov, Romania

 • Worldvision: reprezentanți ai organizației se află în Centrul Comunitar CATTIA (strada Institutului, nr. 35). Organizează proiecte educaționale pentru copii și adulți.

 • Crucea Roșie Brașov: crucearosie.brasov@gmail.com +40 026 8475 913.

 • Biblioteci publice care organizează programe pentru grupuri de copii români și ucraineni. Oferă cursuri de limba română pentru ucraineni. Mai multe despre el https://ua.brasovcity.ro/, Contacte: Daniela Banaurs- Bib. Jud. Brașov 0740209284, Oana Popescu, consilier juridic BJBv jurist@bjbv.ro

Transport

În Brașov poți folosi gratuit sistemul de transport în comun - RATBV (în cazul unui control, vei fi nevoit să arăți un act de identitate).


Statut legal

Cazare

Informații

Fii în siguranță

Locuri de muncă

Sprijin


Women's Center

Dacă ai nevoie de sprijin în accesarea serviciilor de sănătate a reproducerii precum și sprijin în navigarea sistemului sanitar sau ai nevoie de servicii dedicate victimelor violenței domestice, accesează Women's Center.

Cere ajutor

Consiliere HIV

Dacă ajungi în România și ai nevoie de servicii psiho-medico-sociale HIV gratuite, anonime și confidențiale, poți primi sprijinul medicilor de specialitate din 10 Centre Regionale HIV din România, expertiza și suportul Sens Pozitiv.

Cere ajutor