Educația în România: cum să înscrie un copil la o școală sau o grădiniță, studiind la o universitate - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Drepturile mele

Autoritățile au dispus adoptarea unor măsuri rapide de gestionare a crizei, printre care se regăsesc și cele destinate asigurării dreptului la educație pentru minorii antepreșcolari, preșcolari, elevi ucraineni și studenții din Ucraina aflați pe teritoriul României.

Cum se înscrie un copil la școală, grădiniță sau activități extrașcolare

Vreau să înscriu copilul la activități extrașcolare

Pasul 1: Te adresezi inspectoratului județean din județul în care te afli/în care vrei să-ți înscrii copilul la activități extrașcolare. Vezi aici lista cu date de contact a tuturor inspectoratelor școlare din România.

Pasul 2: Completezi cererea pentru înscrierea copilului la activități extrașcolare, fără obținerea calității de audient. De asemenea, dacă dorești ca cel mic sa beneficieze de asistență și consiliere psihopedagogică, fii sigur ca vei bifa și acea opțiune din lista. Poți descărca cererea de aici sau o poți obține în format fizic de la inspectoratul către care te adresezi. Totodată, trebuie sa știi ca pentru elevii ucraineni care vor să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării. Vei putea depune cererea atât în format fizic, la sediul inspectoratului către care te-ai adresat, dar și electronic la adresa de e-mail a inspectoratului.

Pasul 3: Cererea va fi analizata în termen de cel mult o zi de la data primirii acesteia și vei fi anunțat de către Comisia responsabilă unde va fi repartizat copilul. În continuare vei fi contactat de către Comisia care ti-a analizat cererea și în urma unei consilieri cu aceștia veți decide în ce clasa/grupa va fi repartizat copilul. Trebuie sa știi că participarea la aceste activități se realizează pe baza unui program și a unei proceduri stabilite la nivelul respectivei unități de învățământ preuniversitar.

Vreau să înscriu copilul la școală

Pasul 1: Te adresezi inspectoratului județean din județul în care te afli/în care vrei să-ți înscrii copilul la grădiniță/școală. Vezi aici lista cu date de contact a tuturor inspectoratelor școlare din România.

Pasul 2: Completezi cererea pentru înscrierea copilului în calitate de audient. De asemenea, dacă dorești ca cel mic sa beneficieze de asistență și consiliere psihopedagogică, fii sigur ca vei bifa și acea opțiune din lista. Poți descărca cererea de aici sau o poți obține în format fizic de la inspectoratul către care te adresezi. Totodată, trebuie sa stii ca pentru elevii ucraineni care vor să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării. Vei putea depune cererea atât în format fizic, la sediul inspectoratului către care te-ai adresat, dar și electronic la adresa de e-mail a inspectoratului.

Pasul 3: Cererea va fi analizată în termen de cel mult o zi de la data primirii acesteia și vei fi anunțat de către Comisia responsabilă unde va fi repartizat copilul. În continuare vei fi contactat de către Comisia care ți-a analizat cererea și în urma unei consilieri cu aceștia veți decide în ce clasă/grupă va fi repartizat copilul.

Informații utile: Vara, cererile către Inspectoratul Școlar București pot fi trimise online la office@ismb.ro și felix.goldbach@ismb.ro. La aceleași adrese, puteți schimba statutul copilului dumneavoastră de la cursant la elev trimițând documentele necesare (disponibile pe site-ul ISMB).


La intrarea în țară, atât minorii neînsoțiți, cât și mamele/adulții cu copii sunt luați în evidența Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Rolul acestor instituții este să se asigure că atât cei care le poartă de grijă copiilor, cât și copiii vor beneficia de asistența necesară. În cazul în care nu ați fost luat în evidența unei astfel de instituții, luați legătura cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în care vă aflați.


Asistență în integrarea copiilor ucraineni în sistemul de învățământ românesc

Anunț din partea UNICEF privind integrarea copiilor ucraineni în sistemul educațional

Pentru întrebări referitoare la procesul de înscriere și integrare a copiilor în instituțiile de învățământ din România, puteți să o contactați pe Maricica Ciubara, consilier pentru elevii ucraineni la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), la numărul +40799626330. Program de lucru: 9:00 AM - 5:00 PM.

Dacă ești sau ai fost student și iti dorești să-ți continui studiile în România:

Continuare studii

Adresează-te direct universității la care vrei să-ți continui studiile. Trebuie să știi că în conformitate cu legislația în vigoare, chiar dacă nu deții documentele care îți dovedesc statutul de student, te vei putea înscrie în baza unei declarații pe propria răspundere referitoare la studiile anterior efectuate, însă fiecare universitate are propria procedură pentru evaluarea înscrierii, respectiv reluarea studiilor. De asemenea, înainte de finalizarea studiilor, va trebui să prezinți instituției de învățământ superior din România diplomele care ți-au permis accesul în ciclul de studii la care ai fost înmatriculat.

Mai multe informații: cetățeni ucraineni | CNRED (edu.ro)

Echivalare studii

Adresează-te CNRED (Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor). Dacă te afli în posesia documentelor care dovedesc studiile absolvite până în prezent, această instituție te va ajuta să-ți echivalezi diplomele obținute până în prezent, care îți vor fi necesare la înscrierea în alt ciclu de studii. Atenție: Pașaportul nu înlocuiește atestatul/decizia de recunoaștere a studiilor!

Mi-am finalizat studiile

Dacă ti-ai finalizat studiile, trebuie să știi că Ministerul Educației - prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) - evaluează și recunoaște actele de studii deținute de cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană, membrii de familie ai acestora, precum și beneficiari de o formă de protecție internațională, pentru continuarea studiilor în România, precum și a celor deținute de cetățenii din statele non-UE, pentru accesul pe piața forței de muncă din România.

Ce pași trebuie să urmezi

Pasul 1: Constituirea dosarului. Pentru a obține un atestat de recunoaștere a studiilor, trebuie sa depui un dosar care să conțină următoarele documente:

  • Cerere - doar dacă depui dosarul în format fizic

  • Diploma/Certificatul de studii liceale - în copie, dacă actul de studii este emis în limba română, engleză, franceză, spaniolă, italiană; dacă este emis în alte limbi va fi nevoie de traducere autorizată.

  • Situația școlară pentru ultimii doi ani de studii - în copie, dacă actul de studii este emis în limba română, engleză, franceză, spaniolă, italiană; dacă este emis în alte limbi va fi nevoie de traducere autorizată.

  • O copie a documentelor personale de identificare (pașaport, buletin, carte de identitate, împreună cu dovada schimbării numelui dacă este cazul);

  • Taxa de evaluare de 100 RON (atenție ! taxa nu se achită de către persoanele care beneficiază de o formă de protecție internațională)

  • Alte documente relevante, dacă este cazul.

În funcție de țara emitentă a documentelor, acestea trebuie apostilate sau supralegalizate. Consultă aici lista țărilor pentru care se solicită apostilarea sau supralegalizarea. Consultă aici lista detaliată a documentelor care îți sunt necesare pentru dosar.

Pasul 2: Depunerea dosarului

Online

  • Prin Punctul de Contact Unic electronic pentru diplomele emise în limbile română, engleză, franceză, spaniolă sau italiană

  • Prin Punctul de Contact Unic electronic pentru diplomele emise în alte limbi străine

Fizic

  • La sediul universității la care vrei sa te înscrii La Registratura Ministerului Educației (Program: Luni-Joi, 09:00-11:00 şi 14:00-16:00 Vineri, 09:00-11:00)

  • Prin poştă sau curier rapid (Adresă destinatar: Registratura Ministerului Educației Str. Spiru Haret nr. 12, parter, camera 1, Sector 1, 010176 Bucureşti)

Ce urmeaza?

În termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet, dosarul va fi evaluat și vei primi un răspuns din partea CNRED. Cu toate astea, trebuie sa stii ca termenul se poate prelungi dacă sunt necesare verificari suplimentare. Ca sa fii la curent cu stadiul dosarului, poți accesa următorul link: Centralizator dosare | CNRED (edu.ro)

Pasul 3: Ridicarea atestatului

Poți intra în posesia atestatului:

  • în format electronic, prin platforma PCUe, pentru dosarele depuse online

  • De la sediul universității

  • De la sediul CNRED (Program: Luni - Joi, 09:00 - 12:00, 13:00 - 15:00 Str. Spiru Haret, nr. 12, Sector 1, 010176 Bucureşti)

  • Prin poştă, la adresa indicată în cerere prin curier rapid - cu plata la destinație - serviciul de curierat este contractat de către solicitant

Atestatul ți se va elibera doar ție sau unei persoane împuternicite prin procură notarială de către tine. În cazul pierderii, distrugerii complete sau deteriorării atestatului de echivalare, se poate elibera un duplicat. Pentru eliberarea duplicatului, ai nevoie de: cerere; declarație notarială cu privire la pierderea, distrugerea sau deteriorarea atestatului; actul de identitate - copie; actul de studii care a fost echivalat - copie; alte documente, dacă este cazul.

Dacă vrei sa contesti decizia CNRED, trebuie sa depui o contestatie, la registratura Ministerului Educației, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data eliberării atestatului de recunoaştere/echivalare şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a motivelor nerecunoaşterii. Termenul de rezolvare a contestaţiilor este de 60 zile lucrătoare de la înregistrarea lor la CNRED. Termenul de soluționare se poate prelungi în cazuri justificate, solicitantul fiind anunțat în scris, prin servicii poștale sau poștă electronică.

Cazare și alocații pentru minori ucraineni

Minorii ucraineni care se află sub protecție temporară în România, dar nu sunt beneficiari de protecție internațională, sunt eligibili pentru servicii de sprijin specifice. Acestea includ cazare gratuită în cămine școlare, o alocație zilnică pentru hrană și sprijin financiar suplimentar pentru rechizite școlare, lenjerie de pat, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Școli și grădinițe ucrainene din România

Informații utile despre grădinițele online ucrainene sau grădinițele cu frecvență redusă din România, Școli și cursuri ucrainene în diferite orașe ale României., cum să continui educația de la distanță, diverse platforme de învățare, educație gratuită în școlile private din România și alte detalii utile.

Cursuri și activități pentru refugiații din Ucraina

Cursuri și activități gratuite pentru adulți și copii în România. Cursuri de limbi străine, yoga, cursuri de desen, șah, muzică și multe altele. Aflați programul și înscrieți-vă la cursuri prin link.

Calendarul sărbătorilor în școlile și grădinițele din România

Structura anului școlar

Structura an școlar 2023-2024. Aici găsiți o listă cu vacanțele din instituțiile de învățământ din România.