Iași pentru ucraineni - informații utile și contacte pentru refugiații din Ucraina - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

IAȘI

Ai ajuns în Iași și ai nevoie de ajutor?

Găsește informații despre cum să te descurci într-un oraș nou și cine te poate ajuta.


Contacte importante

Programul de suport pentru cazare, masă și integrare în Iași

Informații necesare programului de suport pentru cazare, masă și integrare.

Transport

Transportul public în Iași nu este gratuit, însă poți afla mai multe detalii despre costurile biletelor, modul de plată și zonele de transport public din link-ul de mai jos.

Servicii medicale

Dacă ai nevoie de servicii medicale urgente, poți contacta Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Spiridon” Iași. Dacă ai nevoie de ajutor pentru copilul tău, poți merge la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Sf. Maria” Iași.

Aici poți să găsești lista serviciilor de medicină de familie gratuite pentru refugiații din Ucraina.

Suport psihologic

 • Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) oferă sprijin psihologic prin ghidarea persoanelor vulnerabile către resursele necesare, organizarea de evenimente de sprijin psihosocial, evenimente de conștientizare a sănătății mintale, primul ajutor pentru sănătatea mintală și formare, ateliere și supraveghere. Oferă sprijin în limba rusă, ucraineană, română și engleză. Contact: Boanca Simona - Head of Programs sboanca@iom.int +40745016883.

 • Proiectul HOPE oferă o varietate servicii de asistență psihologică pentru toți cei care au nevoie. Consultațiile sunt disponibile în: limba ucraineană, rusă, română, engleză, poloneză. Contact: Lucía Uscátegui Daccarett - Manager regional MHPSS, ldaccarett@projecthope.org / +48574765954.

 • Asociația ParentIS oferă asistență psihologică în limba ucraineană, rusă, română și engleză. Contacte: Ionela Luciu, Lioredana Ciofu - Presedinte/ Vicepresedinte, ionela@parentis.ro / +40746118653.

 • World Vision România oferă suport psihologic în limba rusă și ucraineană. Contact: George MACARIE - Consilier Tehnic MHPSS, george_macarie@wvi.org / +40742077901.

 • Salvați Copiii oferă servicii psihologice în 4 limbi: rusă, ucraineană, română și engleză. Contacte: Ioana Tonceanu - Manager MHPSS, ioana.tonceanu@salvaticopiii.ro.

 • Crucea Roșie România oferă o varietate de servicii precum suport psihologic pentru diferite categorii de persoane în limba rusă, ucraineană, română și engleză. Contacte: Andreea Furtună - MRSа: andreea.furtuna@crucearosie.ro / +40734449947.

Educație

Școala Ucraineană din cadrul Caritas oferă un program educațional pentru copiii din clasele I-III. De asemenea, elevi care învață online, pot participa la cursuri de engleză, matematică, limba ucraineană și limba română, în cadrul unui program școlar de zi extins.

Centrul multiservicii pentru copii și adolescenți (adresa Grup școlar Ștefan Procopiu) organizează o grădiniță cu program prelungit și pregătire școlară pentru elevi; școala în limba ucraineană pentru clasele I-XI, în parteneriat cu UNICEF, program de integrare în sistemul de învățământ românesc prin lecții creative și activități sportiv, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și școlile locale. Îi poți contacta pe Telegram la numărul de telefon +40 753 459 570.

Dacă vrei să înveți limba română, există mai multe organizații care oferă cursuri gratuite de limba română:

 • Inspectoratul Școlar Județean Iași: Cursurile sunt organizate în zilele de marți, miercuri și joi (16:00-18:00) la Centrul de Învățare a Limbii Române, Inspectoratul Școlar Județean Iași corpul C (Str. Nicolae Bălcescu 26). În urma completării programului și a unei evaluări, poți obține un certificat lingvistic care atestă cunoștințele și competențele în limba română. Contact: +40 232 268 014 .

 • Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina: Cursurile sunt organizate pentru adulți și adolescenți, atât online, cât și fizic, la adresa Șos. Nicolina 141. Contacte: +40 753 645 093 & +380 932 289 598 (WhatsApp). Vă puteți înscrie la curs online, accesând acest link.

 • La Răscruce: Cursuri de limba română pentru adulți, organizate la adresa Șoseaua Națională 36. Contact: +40 721 537 617.

 • Centrul Social pentru familiile ucrainene: Cursuri pentru adulți și adolescenți de peste 16 ani, organizate în fiecare săptămână: pe strada George Emil Palade 22. Contact: WhatsApp sau Telegram.

 • Crucea Roșie: Cursuri de limba română pentru adulți, organizate în fiecare săptămână, la adresa Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 10. Contact: +40 232 216 530.

 • Caritas: Cursuri de limba română pentru adulți, organizate în fiecare săptămână), la adresa Strada Traian 8. Contact: +40 725 337 229.

Organizații care oferă sprijin

 • Găsește asistență în orașul tău - explorează harta pentru furnizorii de servicii din apropierea ta!

 • Centrul de refugiați CTR Nicolina oferă cazare, produse, mâncare, asistență medicală și consiliere psihologică, cursuri de limba română, organizează o grădiniță și activități educaționale pentru copii. Contact: +40 724 700 087. Adresă: Șos. Nicolina 141.

 • CNRR (Consiliul Național Român pentru Refugiați) oferă consultanță și informații juridice, despre procedura de azil, protecția copiilor, integrare, etc. Contact: gaitac@cnrr.ro / 0736 830 816. Adresă: Str. Morilor nr. 11, et. 1, Camera 3.

 • Ucraineni în Iași oferă asistență în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru înscrierea la școală și la universitate, sprijin pentru integrare și alte servicii. Contact: contact@ukriniasi.ro / +40 759 479 303.

 • Fundația ICAR oferă sprijin pentru accesarea serviciilor medicale și medicamente, activități socio-culturale, de informare și integrare, sprijin psihologic. Contact WhatsApp: +40 743 772 009. Adresă: Str. Păcurari, nr. 66.

 • Salvați Copiii oferă servicii directe în puncte de tranzit din Gros Center Iași, punct de informare - hotar Sculeni, tabăra mobilă - Huși, jud. Vaslui; activități educative (școli de vară, after-school, cursuri de limba română) la Centrul Bucium și Școala Veronica Micle; consiliere și servicii integrate în centrul de consiliere și servicii integrate și echipe mobile.

 • Alternative Sociale organizează activități sociale și educaționale pentru copii cu vârsta între 7 - 14 ani; oferă asistență socială și psihologică și sesiuni de orientare în carieră. Contact: +40 770 257 032.

 • AIDRom oferă sprijin pentru accesarea serviciilor medicale, asistență juridică, consiliere psihologică, activități socio-culturale și recreative pentru copii și adulți, rambursări pentru servicii de traducere legalizată. Contact WhatsApp: +40 745 992 668. Adresă: Strada Păcurari, nr. 66.

 • Justiție pentru minori oferă servicii de mediere, cazare și masă pentru mame și copii, consiliere juridică (servicii de reîntregire a familiei), sprijinul beneficiarilor pentru a avea acces la servicii medicale și la alte servicii de care au nevoie. Contact WhatsApp: +40 740 648 836. Adresă: Fundac Sf. Teodor nr. 1.


Statut legal

Cazare

Informații

Fii în siguranță

Locuri de muncă

Sprijin


Women's Center

Dacă ai nevoie de sprijin în accesarea serviciilor de sănătate a reproducerii precum și sprijin în navigarea sistemului sanitar sau ai nevoie de servicii dedicate victimelor violenței domestice, accesează Women's Center.

Cere ajutor

Consiliere HIV

Dacă ajungi în România și ai nevoie de servicii psiho-medico-sociale HIV gratuite, anonime și confidențiale, poți primi sprijinul medicilor de specialitate din 10 Centre Regionale HIV din România, expertiza și suportul Sens Pozitiv.

Cere ajutor