Medicina in Romania pentru ucraineni si refugiati din alte tari - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Drepturile mele

Protecție temporară & Ședere scurtă

Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente, dispozitive medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români. Serviciile medicale în asistență medicală ambulatorie de specialitate se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medic (formular cu regim special utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate).

Solicitant de azil

Ca solicitant de azil ai dreptul de a primi asistență medicală primară și tratament, servicii medicale de urgență în spitale și tratament medical gratuit pentru bolile acute sau cronice care îți pun viața în pericol imediat. Dacă ai nevoi medicale specifice, ai dreptul de a primi îngrijire medicală adecvată afecțiunii respective

Asistență medicală refugiaților din Ucraina în România

Aflați mai multe despre drepturile acordate de sistemul românesc de asigurări sociale de sănătate: consultație medic de familie, specialist restrâns, monitorizarea sarcinii, liste cu laboratoare gratuite, servicii stomatologice. Și alte informații importante despre sănătate.

Women's Center

Dacă ai nevoie de sprijin în accesarea serviciilor de sănătate a reproducerii (contracepție, alăptare, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, monitorizarea sarcinii, avort etc.) precum și sprijin în navigarea sistemului sanitar sau ai nevoie de servicii dedicate victimelor violenței domestice, intră aici.

Oncologie Pediatrică

Dacă ești părintele, ruda sau prietenul unui copil ucrainean cu cancer care are nevoie de asistență medicală, accesează Ukraine Child Cancer Help.

Consiliere HIV

Dacă ajungi în România și aveți nevoie de servicii psiho-medico-sociale HIV, accesează consilierehiv.ro.

Ajutor pentru persoanele cu boli rare sau cronice

Dacă ai nevoie de asistență medicală specializată, suferi de o boală cronică sau de o boală rară, află unde poți solicita ajutor.

În colaborare cu EURORDIS -  Rare Diseases Europe: www.eurordis.org, Alianța Națională pentru Boli Rare România: www.bolirareromania.ro poate oferi sprijin si îndrumare refugiaților ce suferă de boli rare ce ajung pe teritoriul României. La centrul NoRo din Zalău oferim și terapie gratuit pentru copiii din Ucraina care ar avea nevoie de serviciile noastre.  Persoana de contact: Dorica Dan - +40726248707, 0260610033; lb. ucraineană: Svetleska Iulia, +40746347589. - Centrul NoRo, office@bolirareromania.ro.

Call center

Sens Pozitiv
Tratament sau servicii HIV pentru cei care vin din Ucraina: 0744 682 225.

Asistență medicală gratuită pentru persoanele care se adăpostesc de războiul din Ucraina

Mai multe informații despre cum să găsești asistență medicală gratuită online sau offline - consultații de specialitate și unele servicii medicale.

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) facilitează accesul la serviciile medicale de ginecologie pentru femeile și fetele din Ucraina aflate în București

Echipa SECS poate oferi suport cu următoarele: programare, asistarea beneficiarilor la clinica medicală, facilitarea comunicării cu medicul specialist cu ajutorul unui traducător și soluționarea consultațiilor.

Tipuri de consultații pe care echipa vă poate ajuta să le accesați:

  • Consultații ginecologice

  • Ecografii (ecografii transvaginale, ecografii abdominale)

  • Avorturi

  • Introducerea / scoaterea DIU

  • Alte servicii de ginecologie, in functie de recomandarile medicului

De asemenea, echipa poate facilita accesul la contracepția de urgență și la pilule contraceptive.

Sănătatea copiilor. Servicii de sănătate pentru copii.

Nutriția copiilor

Este absolut necesar ca bebelușul să continue să fie alăptat sau un copil să aibă o dietă echilibrată - de aceasta depinde nu doar bunăstarea, ci și imunitatea lui. Desigur, în situații de urgență, accesul la diverse produse poate fi limitat, dar puteți oferi copilului toate alimentele de care are nevoie. Acest capitol vă ajută să organizați mai eficient alimentele și rezervele de alimente.

Vaccinarea

Bolile infecțioase, cum sunt rujeola, rubeola, poliomielita, difteria, haemophilus influenzae tip b (Hib), tuberculoza, tusea convulsivă, tetanos, hepatita B sau oreionul se pot răspândi rapid și vă pot pune în pericol copilul. Găsiți aici informații importante privind vaccinarea ca mijloc de protecție a vieții și sănătății umane.

Sprijin psihologic pentru copii

Războiul este un factor de stres nu doar pentru adulți, care înțeleg totul, dar și pentru copii. Percepția pericolului, anxietatea, perturbarea normalității, schimbările permanente și deplasările – toate acestea pot speria copilul, îl pot deruta și îi pot provoca tulburări. Principala idee de reținut: dacă părinții sunt aproape și sănătoși, aceștia pot să asigure confortul psihic al copilului.

Igiena

Războiul reduce accesul la satisfacerea unor nevoi de bază, cum sunt apa, încălzirea, alimentele și igiena. Este totuși important să respectăm regulile de igienă. Îndrumările din această secțiune vă vor ajuta să vă protejați propria igienă și a copilului dvs.

Îngrijirea copiilor cu dizabilități

În vreme de război și în situații de urgență, familiile cu copii cu dizabilități au nevoie de mai multe resurse, atât materiale, cât și psihologice. Acest capitol se ocupă cu aspecte importante ale pregătirii pentru o situație de urgență.