Igiena - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Igiena

Războiul reduce accesul la satisfacerea unor nevoi de bază, cum sunt apa, încălzirea, alimentele și igiena. Este totuși important să respectăm regulile de igienă. Îndrumările din această secțiune vă vor ajuta să vă protejați propria igienă și a copilului dvs.

Spălarea mâinilor

Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun este primul lucru care trebuie avut în vedere și transmis copilului. Mâinile trebuie spălate după folosirea toaletei, după folosirea transportului public, după atingerea unor suprafețe din afara locuinței, după atingerea banilor, înainte de prepararea alimentelor și înainte de masă, după contactul cu un animal domestic, înainte de orice activitate de îngrijire personală sau a copilului.

În timp de criză, dacă își petrece majoritatea timpului în locuință, nu într-un adăpost antiaerian, o persoană are nevoie de circa 7,5 litri de apă pe zi: pentru igiena personală și a îmbrăcămintei, gătit, băut și spălatul vaselor. În adăpostul antiaerian, necesitatea scade în funcție de capacitatea de depozitare și de disponibilitatea alimentelor gata de a fi consumate: 1,5 litri de apă de băut, 0,5-1 litri de apă nepotabilă pentru igienă per persoană.

Cum să ne spălăm corect mâinile?

Deschideți robinetul, aplicați săpun pe mâini, frecați atent interiorul și exteriorul mâinilor, îndepărtați săpunul cu apă și închideți robinetul. În spații publice, este bine să acționați robinetul cu un șervețel.

Dacă nu aveți acces la săpun și apă, folosiți un dezinfectant de mâini cu minimum 60% alcool. Aplicați-l pe toată suprafața mâinilor și lăsați-l să acționeze timp de minimum 20-30 de secunde.

Vă puteți curăța mâinile și cu spirt medicinal sau șervețele umede antibacteriene.

Ce facem în cazul în care nu avem sau avem acces limitat la săpun și la apă?

În lipsa săpunului și apei, folosiți dezinfectanți cu substanțe antiseptice sau alcool.

Folosirea ustensilelor

Copiii nu trebuie să bea din pahare sau căni folosite de alte persoane, ci din cele personale sau de unică folosință.

Dacă acest lucru nu este posibil, paharul sau cana folosită în comun trebuie spălată temeinic înainte de utilizare. În special, se vor spăla bine cu detergent marginile: acestea vin în contact cu buzele și, împreună cu saliva, favorizează transmiterea patogenilor între oameni.

Nu este recomandat consumul apei punând buzele pe țeava de apă!

Scutece

Dacă nu puteți cumpăra scutece, iată câteva sugestii privind confecționarea acestora:

1. Împăturiți o bucată de tifon în 3-4 straturi, sub forma unui dreptunghi.

2. Din altă bucată, formați un triunghi mare. Așezați primul dreptunghi pe aceasta.

3. Puneți bebelușul pe triunghi, astfel încât tifonul să-i ajungă la jumătatea spatelui și îndoiți triunghiul ca pe chiloței. Tăiați cu grijă marginile astfel încât să nu irite pielea.

1 Împăturiți pânza în patru, cu marginile către dvs. (în jos).

2. Țineți cu degetul colțul stratului al doilea de sus în jos și apucați cu degetele mânii drepte colțul primului strat de sus în jos.

3. Trageți de acesta și formați un triunghi.

4. Întoarceți pânza cu marginile în sus. Împăturiți către centrul triunghiului cele două straturi care nu fac parte din triunghi. Astfel, veți forma un tampon pe centrul triunghiului.

1. Înmuiați scutecele folosite în apă, pentru ca gelul din interior să se umfle.

2. Faceți o incizie orizontală și scoateți gelul și conținutul scutecului.

3. Clătiți și uscați scutecul.

4. Introduceți în „buzunarul” scutecului un tampon din tifon sau pânză; schimbați-l după cum este necesar.