Nutriția copiilor - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Nutriția copiilor

Este absolut necesar ca bebelușul să continue să fie alăptat sau un copil să aibă o dietă echilibrată - de aceasta depinde nu doar bunăstarea, ci și imunitatea lui. Desigur, în situații de urgență, accesul la diverse produse poate fi limitat, dar puteți oferi copilului toate alimentele de care are nevoie. Aceste informații vă ajută să organizați mai eficient alimentele și rezervele de alimente.

Alăptarea

Contactul fizic cu mama este foarte important pentru bebeluș. Laptele matern întărește imunitatea copilului, care poate fi slăbită în condiții de anxietate și stres. În plus, este cea mai convenabilă și sigură modalitate de a hrăni copilul. De aceea este extrem de important să nu se întrerupă alăptarea la sân în timp de război. Această secțiune cuprinde informații importante despre alăptarea și hrănirea copiilor sub doi ani.

Situațiile stresante nu afectează producția de lapte. Calitatea laptelui nu se schimb din cauza sentimentelor de anxietate, panică sau stres. Doar în cazuri rare este posibil ca stresul să afecteze lactația, și anume prin încetinirea fluxului de lapte. În acest caz, alăptați cât se poate de des, pentru a mări fluxul. Contactul frecvent între sugar și sân asigură producția cantității necesare de lapte matern. Experții recomandă alăptarea la cerere: cât de des cere copilul, dar de minimum 8-12 ori pe zi, în măsura în care copilul dorește. Dacă aveți lapte matern, nu îi dați copilului suzetă, biberon sau lapte praf.

De ce este deosebit de important să continuați alăptarea în situații de urgență

În situații de urgență, contactul fizic ajută copilul să se simtă protejat. Hormonii produși în timpul alăptării  sporesc sentimentul de liniște și de siguranță al mamei.

În perioade de stres și de anxietate, sistemul imunitar poate fi slăbit. De aceea este important să continuați alăptarea, pentru a vă proteja pe deplin sănătatea. Chiar și mamele care au o dietă dezechilibrată sau restricționată pot continua să alăpteze cu succes.

Nu ezitați să apelați la înțelegerea celor din jur, pentru a crea un mediu calm în care să puteți să alăptați copilul sau, dacă este necesar, să extrageți laptele cu pompa. Nu ezitați să cereți alimente sau apă suplimentare – acestea sunt necesare pentru dvs. și importante pentru sănătatea copilului.

Nu uitați că, dacă nu aveți acces la niciun fel de alimente, copilul sub doi ani poate fi hrănit exclusiv la sân pentru a îi salva viața.

Dacă bebelușul nu poate fi alăptat sau nu este cu dumneavoastră

Dacă sunteți despărțită temporar de sugar, mulgeți-vă cu mâna sau cu o pompă conform numărului obișnuit de alăptări zilnice, pentru a vă menține lactația. Întreruperea bruscă a alăptării poate cauza complicații – întărirea sau inflamarea sânului și altele. Ce trebuie să știm despre muls:

  • mulgeți-vă de atâtea ori pe zi de câte ar mânca bebelușul, dar de minimum 8 ori;

  • spălați-vă pe mâini cu săpun înainte de mulgere;

  • laptele trebuie pus într-un recipient curat, cu capac;

  • dați acest lapte copilului într-un mod care susține alăptarea (de pildă, cu o lingură sau dintr-o cană, dar nu din biberon).

Ce faceți dacă nu puteți continua alăptarea:

  • mai întâi, încercați să refaceți lactația;

  • puneți bebelușul la sân des și lăsați-l să sugă, chiar dacă nu aveți lapte;

  • beți mai multă apă;

  • masați zona gâtului;

  • încercați să vă odihniți suficient;

  • dacă se poate, faceți un duș cald;

  • încercați să mâncați bine; mâncați ceva dulce sau alimentul dvs. favorit.

Dificultăți cu alăptarea?

Dacă întâmpini dificultăți în privința alăptării, sau vrei să te informezi și să te pregătești pentru alăptare, Programul Sprijin pentru femeile refugiate te poate îndruma spre serviciile de consiliere și de educație prenatală de care ai nevoie, oriunde locuiești pe teritoriul României.

Dacă nu puteți relua lactația:

Bebelușii sub 6 luni pot fi hrăniți cu formulă de lapte gata preparată pentru administrare.

Folosiți doar formule adecvate vârstei copilului dvs. Nu dați copilului sub șase luni lapte de origine animală, apă sau formule de lapte pentru copii mai mari.

Dacă nu aveți acces la formule de lapte gata de administrare, puteți folosi lapte praf.

Este însă preferabilă utilizarea laptelui lichid. Formulele lichide, gata de utilizare și ambalate de producător sunt cele mai sigure. Amestecurile uscate nu sunt sterile, pot fi contaminate și necesită preparare cu atenție.

Înainte de prepararea laptelui din lapte praf, încălziți apa la peste 70o Celsius pentru a omorî bacteriile din apă sau laptele praf. Nu pregătiți laptele din timp. Dacă totuși nu aveți de ales, laptele preparat trebuie păstrat la rece. Sticla cu amestecul poate fi păstrată într-o pungă termoizolantă maximum 4 ore cu pachet de gheață sau maximum 2 ore fără pachet de gheață.

În timpul deplasării, este foarte greu să spălați biberonul. Dacă dați copilului lapte praf, nu folosiți biberonul. Folosiți pe cât posibil o cană, deoarece este mai ușor de igienizat. Biberoanele murdare pot provoca îmbolnăvirea copilului.

Copiii cu vârste peste 6 luni pot fi hrăniți cu lapte de animal (vacă sau capră), inclusiv cu lapte ultrapasteurizat, precum și cu alimente complementare. Pentru acești copii nu este nevoie de lapte artificial.

În cazul lipsei totale a alimentelor sau în cazul reacțiilor alergice, căutați cea mai apropiată maternitate sau unitate sanitară pediatrică și cereți ajutor.

Dacă sunteți voluntar sau cadru medical, comunicați aceste informații femeilor care alăptează.

IMPORTANT!

Asociația Consultanților în Lactație din România și Asociația Moașelor Independente își oferă ajutorul gravidelor, femeilor, mamelor care alăptează, mamelor cu bebeluși sau copii, refugiate din Ucraina. 

Puteți suna la +40725278273 și un consultant vă va ajuta telefonic sau veți putea programa o consultație online gratuită! 

Consultațiile prin telemedicină se pot desfășura în engleză sau, cu ajutorul traducerii, în ucraineană.

Mai multe informații aici - https://uni.cf/395dQyb

Alimentația copiilor de vârste mici

Este absolut necesar ca un copil să aibă o dietă echilibrată - de aceasta depinde nu doar bunăstarea, ci și imunitatea copilului. Desigur, în situații de urgență, accesul la diverse produse poate fi limitat, dar puteți oferi copilului toate alimentele de care are nevoie. Acest capitol vă ajută să organizați mai eficient alimentele și rezervele de alimente.

În primul rând, trebuie să asigurați necesarul de apă potabilă pentru dvs. și pentru copil. Asigurați din timp rezerve de apă potabilă și nepotabilă.

Apa potabilă trebuie păstrată în recipiente închise. Apa poate fi păstrată în recipiente deschise doar pe perioade scurte de timp, întrucât în aceasta se dezvoltă bacterii și agenți patogeni. Dacă urmează a fi păstrată pe termen lung, apa trebuie dezafectată. Dacă este necesar, marcați recipientele după caz ca „apă potabilă”, „apă nepotabilă”. Faceți rezerve pentru 2-3 zile.

Apa din rezervoare deschise se poate folosi doar în scopuri de menaj. Nu consumați apă din surse neverificate, întrucât puteți să vă îmbolnăviți.

  • Pregătiți alimente care pot fi consumate fără a fi nevoie de gătire/încălzire, și care pot fi păstrate pe termen mai lung fără refrigerare. Verificați data de expirare a alimentelor și băuturilor. Nu consumați produse expirate.

  • Constituiți un stoc minim de alimente și băuturi în caz de urgență:

    • pâine, prăjituri, biscuiți;

    • conserve de carne, pește și legume – după deschidere, la temperatura camerei, se consumă în termen de două ore;

    • nuci, semințe, fructe uscate, halva, ciocolată, batoane energizante;

    • mere, banane și alte alimente care nu necesită tratament termic;

    • sare și condimente;

    • zahăr;

    • grăsimi – untură, ulei vegetal;

    • produsele și preparatele alimentare pentru turism și sport pot fi folositoare, în special supele și felurile principale uscate sau amestecurile proteice pentru sportivi.

În dietă trebuie incluse legumele - acestea este cheia pentru funcționarea normală a organismului. Nu le excludeți din hrana copilului.

Pentru copiii mici, recomandăm stocuri de cereale cu preparare instantanee și alimente gata de consum: piureuri de carne, pește, legume.

Dacă copilul se hrănește la sân, continuați alăptarea. Laptele matern conține toate substanțele necesare bebelușului și îi asigură pe deplin protecția sănătății.

Mai multe informații utile despre alăptare

Aflați mai multe informații utile despre alăptare, precum și informații importante despre sănătatea femeilor și accesul la serviciile de sănătate a reproducerii, pe platforma Women Center.