Serviciile de recuperare medicală, medicină fizică și de reabilitare se pot acorda asiguraților în regim ambulatoriu sau în regim de spitalizare.
Medicină fizică și reabilitare în ambulatoriu în bazele de tratament
Serviciile de medicină fizică și de reabilitare se acordă în regim ambulatoriu în baze de tratament, în cadrul specialității clinice de medicină fizică și de reabilitare. Aceste servicii includ proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare în cadrul unei serii de procedurii – efectuate în baza de tratament cum ar fi kinetoterapie, hidrokinetoterapie, masaj, aerosoli etc. Unele proceduri, precum băi minerale, mofete naturale, împachetări cu nămol, pot fi efectuate numai în bazele de tratament din stațiunile balneoclimaterice.
Procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri – efectuate în baze de tratament se acordă conform Planului de proceduri specifice de medicină fizică și reabilitare, pentru perioade și potrivit unui ritm stabilite de către medicul specialist de medicină fizică și de reabilitare.
Pacienţii au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică și reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de maximum 21 zile/an/ asigurat, atât în cazul copiilor cât și al adulților. Copiii cu vârsta între 0-18 ani cu diagnostic confirmat de paralizie cerebrală beneficiază de proceduri medicale specifice de medicină fizică și de reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile/an/ pacient. Procedurile pot fi împărțite în maximum două sesiuni, în funcție de afecțiunea de bază, la recomandarea medicului specialist de medicină fizică și de reabilitare în Planul de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare.
Seria de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare stabilită de medicul specialist decontată pentru un pacient include maximum 4 proceduri/zi de tratament. Pentru o serie de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare efectuată în regim ambulatoriu, ce se desfășoară în bazele de tratament din stațiunile balneoclimatice, se decontează maximum 4 proceduri/ zi.
Aceasta informatie se gaseste în “Ghidul privind drepturile persoanelor care provin din zona conflictului armat din Ucraina în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”, oferit de catre Casa Nationala de Asigurari.