Azilul este o formă de protecție care permite unui cetățean străin să rămână în România dacă nu se poate întoarce în țara de origine. Poate solicita azil orice străin care a plecat din țara lui/ei pentru că se teme de persecuție, încălcarea drepturilor omului sau conflict armat. Din momentul în care soliciți azil, fie în scris sau verbal, ești considerat solicitant de azil. Nu poți fi trimis (deportat) în țara de origine.
Poți să soliciți azil direct la punctul de trecere a frontierei sau dacă ai intrat ca migrant în România, poți cere azil mai târziu oriunde în România. Nu poți depune cerere de azil în România dacă te afli în afara teritoriului României.
În calitate de solicitant de azil vei primi un formular cu cererea pe care o poți completa cu ajutorul unui funcționar sau care poate fi completată în conformitate cu declarațiile tale verbale chiar de către funcționarul desemnat să o primească (de exemplu, dacă nu poți să scrii).
Formularul standard poate fi completat în limba nativă a solicitantului. Nu este necesară folosirea limbii române sau a limbii engleze.
Va trebui să depui toate documentele pe care le deții și care sunt relevante pentru situația ta personală, precum și documentul de trecere a frontierei. Apoi vei primi un document de identificare: documentul temporar de identitate pentru solicitanții de azil emis de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).
Vei primi din partea IGI programarea unui interviu preliminar și apoi a unui interviu secundar pentru a determina forma de protecție necesară. Vei primi o notificare cu data și ora stabilite pentru fiecare interviu. Este important să participi la ambele interviuri, să prezinți toate dovezile pe care le ai și să răspunzi sincer la toate întrebările. Tot ceea ce declari este confidențial.
Interviurile se desfășoară în prezența unui oficial IGI și a unui traducător. Traducerea se va face într-o limbă pe care o cunoști sau pe care se poate presupune că o cunoști. Poți solicita ca la interviu să participe și un consilier juridic CNRR sau un reprezentant UNCHR.
Cererile de azil sunt soluționate doar la centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanții de azil din București, Giurgiu, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara.
Toate solicitările de azil din România vor fi evaluate și rezolvate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Pe perioada procedurii de azil ai dreptul de a rămâne pe teritoriul României și ești protejat împotriva expulzării, extrădării, a întoarcerii forțate de la graniță sau de pe teritoriul României.
Sprijin de Urgență
Ai nevoie de orice fel de resurse, alimente, produse, îmbrăcăminte, corturi, transport sau voluntari sau vrei să pui la dispoziție oricare dintre cele de mai sus. Intră pe Sprijin de Urgență!
Un Acoperiș
Ai nevoie de sprijin în a găsi cazare temporară sau vrei să pui la dispoziție un spațiu pentru a ajuta persoanele vulnerabile care vin acum în România. Intră pe Un Acoperiș!