Siguranța copilului - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Siguranța copilului

În situații de criză, părinții sunt îngrijorați în primul rând pentru copiii lor. Vă puteți pregăti copilul pentru diferite scenarii și îl puteți învăța să se protejeze când nu sunteți în preajmă. În acest capitol găsiți sugestii privind lucrurile pe care le puteți pune în „rucsacul de siguranță” al copilului, aspecte importante pe care trebuie să le discutați cu copilul pentru a reduce nivelul de stres și modul în care puteți să pregătiți planuri de acțiune pentru diverse situații.

Pregătiți pentru copil un rucsac cu un set minim de articole, inclusiv:

  1. O fotografie cu părinții, având pe verso numărul de telefon al rudelor, adresa completă, numele și grupa sanguină ale copilului (în plus, puteți coase pe îmbrăcămintea copilului o etichetă cu aceste informații sau le puteți nota pe o coală pe care o puneți în buzunarul copilului)

  2. două sticle cu apă

  3. ciocolată, fursecuri, pâine

  4. fructe uscate

  5. medicamente prescrise, plasturi, dezinfectant, mască de protecție

  6. șervețele umede și uscate

  7. prosop mic, pastă și periuță de dinți, săpun

  8. lanternă

  9. una – două jucării favorite ale copilului (îi vor asigura un confort psihic minim)

  10. un rând de haine

De asemenea, puteți pune în „rucsacul de siguranță” al copilului dvs. un telefon mobil, dacă acesta știe să îl folosească și o sumă mică de bani.

Cele mai importante lucruri pe care copilul trebuie să le știe când se află pe stradă sunt:

  • numele părinților și ale rudelor apropiate

  • numerele de telefon ale părinților sau rudelor apropiate

  • adresa de acasă sau adresele unor rude apropiate

De asemenea, copilul trebuie să știe numerele de urgență 112 (număr de urgență disponibil pe teritoriul României) și 119 (număr de urgență dedicat copiilor disponibil pe teritoriul României)

Discutați cu copilul și stabiliți un loc de întâlnire  în cazul în care copilul se pierde de dvs.

Dacă copilul este derutat sau nu poate verbaliza/oferi informațiile necesare, faceți o etichetă sau un ecuson cu numele copilului și cu numele și datele dvs. de contact. Prindeți ecusonul pe un articol de îmbrăcăminte pe care copilul nu îl va dezbrăca (pe un pulover sau pe pantaloni, nu pe un rucsac sau o jachetă pe care copilul le poate lăsa/dezbrăca/da jos și uita). De asemenea, puteți pune în buzunarul copilului o notă cu informații relevante.

  1. Nu intrați în panică. Trebuie să vă puteți concentra, pentru a putea acționa eficient.

  2. Amintiți-vă unde ați văzut copilul ultima dată. Dacă acesta are telefon, sunați-l.

  3. Rugați o rudă  sau o cunoștință să rămână în locul respectiv, în cazul în care copilul se întoarce .

  4. Descrieți-le oamenilor din jur principalele semnalmente ale copilului, dacă aveți o fotografie a acestuia, arătați-le-o și întrebați-i dacă l-au văzut.

  5. Dacă este posibil, anunțați situația prin intermediul unui sistem de sonorizare (radio, sistem public).

  6. Sesizați cea mai apropiată secție de poliție sau apelați 112 sau 119

  1. Verificați dacă copilul este cu adevărat neînsoțit. Poate însoțitorii sunt în apropiere, dar nu sunt absenți. Întrebați oamenii din jur dacă cunosc copilul.

  2. Întrebați copilul cum îl cheamă și de unde este. Încercați să aflați când și-a văzut ultima dată mama/tatăl sau alt adult cu care era.

  3. Duceți copilul într-un loc cald și sigur, în care se află alți adulți (sala de așteptare a (auto)gării, secția de poliție, centru de voluntariat). Oricum, nu duceți copilul departe de locul unde a fost găsit, în caz că i se găsesc rudele. Nu lăsați copilul singur.

  4. Sunați la 112 sau 119, mergeți la cea mai apropiată secție de poliție sau contactați autoritățile locale. Nu uitați să comunicați informațiile pe care le-ați aflat despre copil.

În condițiile în care, împreună cu copilul, vă deplasați pe distanțe lungi și vă adăpostiți în locuri diferite și inadecvate, este important să creați pentru copil un mediu sigur, astfel încât nimic să nu îi afecteze integritatea fizică.

  1. Țineți ușa de la intrare și geamurile închise și nu pierdeți copilul din vedere.

  2. Nu lăsați la îndemâna copilului obiecte din sticlă, furculițe, cuțite, sticle, vase grele de gătit etc.

  3. Nu lăsați obiecte fierbinți în locuri la care copilul poate ajunge (alimente, apă, instrumente).

  4. Nu lăsați la îndemâna copilului medicamente, substanțe chimice, cosmetice, țigări și mucuri de țigări, alcool, combustibili și apă nepotabilă.

  5. Nu lăsați la îndemâna copilului obiecte mici/cu componente mici (ace, baterii, magneți, nasturi, mărgele, piulițe, cuie, monede și nici chiar cereale uscate) cu care copilul se poate îneca sau pe care le poate introduce în nas.

  6. Blocați accesul la prize și aparate electrice. Aveți grijă să nu se găsească lichide, inclusiv apă, lângă prize. Cablurile electrice nu trebuie să fie accesibile copilului.

  7. Nu lăsați copilul să se joace nesupravegheat cu obiecte prevăzute cu baterii (telecomenzi, cheile mașinii). Blocați accesul la compartimentul bateriilor. Nu lăsați astfel de obiecte la îndemâna copiilor.

  8. Încuiați ușile interioare sau instalați pe acestea opritori, la un nivel la care copilul nu poate ajunge. Astfel, copilul nu se va lovi și nu își va strivi degetele.

  9. Dacă în apartament sunt scări, blocați accesul copiilor la acestea.

  10. Dacă aveți în casă  uși de sticlă sau oglinzi la care copilul poate ajunge, lipiți pe acestea bandă adezivă care nu va permite răspândirea cioburilor dacă se sparge sticla.

  11. Aveți grijă să nu se găsească la îndemâna copilului sfori, funii, curele, bentițe etc. mai lungi de 18 cm. Scurtați cordoanele perdelelor și draperiilor sau înnodați-le la un nivel la care copilul nu ajunge.

  12. Blocați accesul copilului la echipamente de gătit cu gaz.

  13. Prindeți în perete mobilierul greu, astfel încât să nu cadă. Încuiați sertarele.

  14. Acoperiți colțurile mobilierului cu tampoane din stofă, silicon sau alte materiale.

  15. Dacă nu aveți un pătuț special, protejați copilul împotriva căderii. Nu lăsați nicio clipă copilul nesupravegheat pe măsuța de înfășat sau masa obișnuită, pe pat, sofa/canapea, scaun sau alte piese de mobilier înalt.

  16. Dacă aveți animale de companie în locația în care sunteți cazați, nu uitați că animalele și copiii trebuie să interacționeze doar sub supravegherea dvs.

  17. Copilul  trebuie să stea întotdeauna în mașină într-un scaun special, adecvat vârstei sale.