Traficul de persoane - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Accesează ultimele două soluții proiectate în sprijinul refugiaților: Ce zice legea locul în care cetățenii să-și înțeleagă mai bine drepturile și obligațiile & PTSD Help - asistentul tău gratuit pentru gestionarea Tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Ai grijă! Persoanele care au fost nevoite să își părăsească țara din cauza războiului sunt mai vulnerable riscului de trafic de persoane.

Ce este traficul de persoane?

Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă și de încălcare a drepturilor omului care este încă relevantă în secolul 21. Recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane prin amenințări, violență sau alte forme de presiune psihologică cu scopul exploatării ulterioare.

Exploatarea poate lua următoarele forme: 

Exploatarea prin muncă sau servicii forțate - Exploatarea sexuală - Implicarea în activități criminale - Cerșetoria forțată - Servitute domestică - Adopție ilegală - Îndepărtarea organelor - Sclavia sau practici similare sclaviei - Căsătoria forțată.

Sfaturi practice pentru a ajuta persoanele care au fost nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului găsiți în acest link. Poți semnala orice suspiciune de trafic de persoane la HelpLine ANITIP 0800.800.678 (în România) sau la Crisis Textline-ul eLiberare 0757.749.845.


Semne care pot indica faptul că sunteți sau ați putea fi exploatat/ă de o persoană care pretinde că vă ajută.

Ei vă

  • oferă un loc de muncă cu un salariu nerealist de mare; 

  • forțează să prestați muncă, servicii sau sex fără consimțământul dumneavoastră și/ sau folosesc presiunea psihologică sau manipulări pentru a vă obține consimțământul;

  • iau sau rețin pașaportul alte document(e) de identificare;

  • iau sau rețin mijloacele personale de comunicare (telefon mobil, laptop, etc.).

  • obligă să vă supuneți unor reguli stricte sau vă controlează prin limitarea somnului/odihnei/mâncării sau accesului la apă/îngrijiri medicale sau izolându-vă.

  • restricționează capacitatea de a vă deplasa liber sau vă obligă să locuiți sau să lucrați în spații închise.

  • cer să munciți, să prestați servicii sau să faceți acte sexuale pentru a plăti "datorii" (uneori pot face ca "datoria" să fie mai greu de plătit sau vă fac să credeți că nu puteți pleca până când nu este plătită).

  • angajează, dar nu respectă condițiile de muncă agreate și/sau nu vă plătesc și/sau vă plătesc doar o parte din ceea ce v-au promis sau păstrează controlul asupra banilor dumneavoastră.

Ce puteți face pentru a vă limita vulnerabilitatea la trafic?

  • Cunoașteți-vă drepturile și unde puteți avea acces la servicii, ajutor și suport.

  • Încercați să rămâneți în posesia documentelor dumneavoastră.

  • Încercați să păstrați legătura cu persoanele care vă pot sprijini (dacă este posibil, cu cele din comunitatea dumneavoastră, familia, prietenii, alte structuri de sprijin).

  • Încercați să vă asigurați că aveți suficiente informații despre persoanele cu care călătoriți, despre ruta pe care o veți urma, despre adresa la care veți locui și despre oricine altcineva care ar putea fi acolo, despre locul de muncă sau angajatorul la care vă veți duce și împărtășiți aceste informații cu alte persoane de încredere.

  • Stabiliți un "cuvânt de siguranță" sau o frază secretă pe care ați dat-o persoanei (persoanelor) de încredere și pe care o puteți folosi mai târziu, astfel încât să știe că sunteți în pericol.

Exploatarea sexuală și abuzul

Ce este exploatarea sexuală?
Orice abuz real sau tentativă de a avea o poziție de vulnerabilitate, putere diferențială în scopuri sexuale.
Ce este abuzul sexual?
Orice activitate sexuală sau amenințarea în legătură cu aceasta, desfășurată prin forță sau în condiții nepotrivite sau coercitive. Exploatarea sexuală și abuzul se pot întâmpla oricui - bărbați, femei, băieți și fete - la orice vârstă și în orice împrejurare.
Anunță suspiciunea de exploatare sexuală și abuz
Dacă ești în cunoștință de cauză, sau ai orice îngrijorări sau suspiciuni despre un posibil caz de exploatare sexuală sau abuz comis de către un membru al personalului UNHCR, UN sau al unui ONG, poți raporta direct către UNHCR Romania: inspector@unhcr.org
În raportul tău, ar trebui sa fie incluse următoarele informații:
· Ce s-a întâmplat?
o Descrie în detaliu ceea ce știi despre incident sau incidente.
· Cine a comis presupusa infracțiune?
o Știi dacă a fost altcineva implicat? Te rugăm să ne transmiți numele complete, ocupațiile si organizația, dacă este posibil.
· Când și unde s-a petrecut incidentul/incidentele?
o Include datele si orele, dacă este posibil. 


Siguranța copilului

În situații de criză, părinții sunt îngrijorați în primul rând pentru copiii lor. Vă puteți pregăti copilul pentru diferite scenarii și îl puteți învăța să se protejeze când nu sunteți în preajmă. Veți găsiți sugestii privind lucrurile pe care le puteți pune în „rucsacul de siguranță” al copilului, aspecte importante pe care trebuie să le discutați cu copilul pentru a reduce nivelul de stres și modul în care puteți să pregătiți planuri de acțiune pentru diverse situații.

Ghid online despre cum să te protejezi de traficanții de persoane

Asociația eLiberare cu sprijinul UNICEF, ca parte a răspunsului la criza din Ucraina a creat o poveste cu intenția de a servi drept ghid de conversație între părinți și copiii de toate vârstele. Acesta acoperă măsurile de bază de sagefuarding în ceea ce privește vulnerabilitățile la traficul de persoane și exploatarea online.

Sugestii pentru a căuta ajutor

Nu uitați că, dacă ajungeți într-o situație de exploatare, nu este vina dumneavoastră și că există ajutor disponibil!

Sunați la Linia Națională Antitrafic din România - 0 800 800 678 / +4021.313.31.00  

Sunați la numărul de urgență al României - 112

Sunați la linia telefonică națională gratuită pentru combaterea traficului și consiliere pentru migranți 527 (apeluri din Ucraina)

Alergați către un loc public, cum ar fi o instituție, un spital, o bibliotecă, un oficiu poștal, etc.

Sprijin de Urgență

Ai nevoie de orice fel de resurse, alimente, produse, îmbrăcăminte, corturi, transport sau voluntari sau vrei să pui la dispoziție oricare dintre cele de mai sus. Intră pe Sprijin de Urgență!

Solicită sau oferă resurse

Un Acoperiș

Ai nevoie de sprijin în a găsi cazare temporară sau vrei să pui la dispoziție un spațiu pentru a ajuta persoanele vulnerabile care vin acum în România. Intră pe Un Acoperiș!

Caută sau oferă cazare