Sprijin financiar din partea UNHCR - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Dacă te adăpostești din calea războiului din Ucraina, poți accesa sprijin financiar din partea UNHCR. Detalii aici.

Programarea unei întâlniri în scopul înregistrării pentru asistență financiară oferită de UNHCR

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei dvs. v-ați relocat din Ucraina din cauza conflictului actual, ați rămas în România pentru cel puțin 7 zile și aveți nevoie de asistență financiară pentru a vă îndeplini nevoile de bază, te rugăm să folosești acest formular pentru a-ți programa o întâlnire:

Programarea vă ajută să vă înscrieți în programul de asistență financiară:

 • Se depune un singur formular pentru fiecare familie. 

 • După completarea formularului este posibil să dureze până la două săptămâni pentru a primi un SMS cu data programării, în funcție de numărul de persoane înscrise pentru programări și de eventuala deschidere a unor noi sedii pentru înscrieri.

 • Vă rugăm să citiți criteriile de eligibilitate din formular înainte de a solicita o programare.

Informații despre Programul de asistență financiară al UNHCR în România

 • UNHCR oferă asistență financiară pe termen scurt pentru nevoile de bază ale ucrainenilor și resortisanților din țări terțe eligibili care s-au refugiat din Ucraina din cauza conflictului.

 • Înscrierea pentru asistență financiară este separată de înregistrarea pentru protecție temporară efectuată de Inspectoratul General pentru Imigrări.

 • UNHCR nu efectuează înregistrarea refugiaților pentru protecție temporară sau stabilirea statutului de refugiat în România deoarece acestea sunt de competența Guvernului României. UNHCR încurajează cu tărie accesarea statutului de protecție temporară oferit de autoritățile române. Informații furnizate de Direcția Generală pentru Imigrări privind accesarea acestui statut sunt disponibile aici.

·    Beneficiarii eligibili vor primi 568 Ron pe persoană, pe lună.

·    Asistența financiară se acordă o dată pe lună, pentru o perioadă de trei luni.

Dumneavoastră și familia dvs sunteți eligibili pentru asistență financiară dacă îndepliniți următoarele criterii:

a. Sunteți cetățean ucrainean sau cetățean al unei țări terțe și v-ați refugiat din Ucraina din cauza conflictului actual.

b. Ați stat în România cel puțin 7 zile

c. Dacă dumneavoastră sau ceilalți membrii ai familiei se încadrează în aceste situații:

 • O familie cu una sau mai multe persoane cu o dizabilitate sau altă condiție medicală serioasă;

 • Părinte singur fără vreun alt adult (între 18 și 60 de ani)

 • O familie condusă de o persoană mai în vârstă de 60 de ani, fără vreun alt adult (între 18 și 60 de ani)

 • Familie cu unul sau mai mulți copii;

 • Familie cu o femeie însărcinată;

 • Femei necăsătorite și neînsoțite;

Vă rugăm să rețineți

Persoanele care au solicitat azil de la Inspectoratul General pentru Imigrări nu sunt eligibile, deoarece pot primi asistență financiara direct de la acest organism.

Familiile care primesc asistență financiară similare cu alte organizații umanitare precum NGO, Agenții UN etc. nu sunt eligibile pentru susținerea financiară de la UNHCR. Se

aplică atunci când suma transmisă este de 500 RON sau mai mult pe persoană, odată pe lună, pentru cel puțin 3 luni.

·    Consultați informațiile de mai sus pe această pagină despre cum să vă programați o întâlnire

·    După ce solicitați o programare prin completarea formularului, UNHCR vă va trimite un SMS. Din cauza volumului foarte mare de solicitări, este posibil ca trimiterea mesajului SMS să dureze până la câteva săptămâni din momentul depunerii cererii

·   Da. Pentru a fi eligibil pentru asistență financiară, trebuie să fi stat în România cel puțin 7 zile.

·   Când vă prezentați la punctul de înscriere pentru asistență financiară al UNHCR, vă rugăm să aduceți orice tip de dovadă pe care o aveți și care poate demonstra data intrării dumneavoastră în România.

 • București: Romexpo - Bulevardul Mărăști 65-67. Telefon: 0724445293 / 0724745515.

 • Brașov: Strada Institutului 35 (CATTIA). Telefon: 0725178835.

 • Galați: Strada Movilei nr. 2-8. Telefon: 0724445274

 • Iași: Centrul de asistenta umanitara si sociala pentru refugiați, Șoseaua Nicolina 141. Telefon: 0724445376.

 • Suceava: Mihail Sadoveanu 9A. Telefon: 0730295548.

Programul de lucru este 9:00 – 17:00. Sâmbătă și Duminică este închis.

Vă rugăm să verificați site-ul UNHCR în zilele următoare pentru noi locații de asistență financiară.

·         Pentru fiecare membru al familiei, trebuie să aduceți oricare dintre următoarele documente de identificare, dacă sunt disponibile:

o   Pașaport internațional;

o   orice document în care apare numărul dvs. de identificare fiscală ucrainean;

o   Permisul de protecție temporară;

o   Pașaport intern;

o   Cartea națională de identitate;

o   Dacă niciunul dintre documentele de mai sus nu este disponibil, aduceți orice alt document care poate dovedi identitatea fiecărui membru al familiei.

·         Puteți prezenta documente care nu sunt disponibile fizic prin intermediul aplicației mobile DIAA

·         De asemenea, trebuie să aduceți orice document care dovedește data intrării în România.

·         Nu uitați să prezentați  un număr de telefon mobil valid din România sau Ucraina. Nu puteți utiliza același număr de telefon pentru mai multe familii.

·         Copiii aflați în România neînsoțiți de unul sau ambii părinte sau de un aparținător legal, dar care se află în grija unei rude adulte, trebuie să fie însoțiți de acea rudă și vor fi considerați ca o singură unitate familială la înscrierea în programul de asistență financiară.

·         Copiii cu vârsta sub 18 ani care se află în România neînsoțiți de părinți sau membri ai familiei și nu au pe nimeni care să îi însoțească la înscriere, trebuie să se adreseze asistentului social sau reprezentantului legal sau să contacteze UNHCR la 021 201 7873/+40 723 653651 pentru consiliere.

·         După ce au primit o programare, familiile și persoanele în cauză se vor deplasa la un punct de înscriere pentru asistență financiară, administrat de UNHCR, unde vor furniza informații și li se vor colecta amprentele în scopul înregistrării într-o bază de date securizată (UNHCR nu vă înregistrează ca refugiat, acest lucru fiind făcut de guvern). Toți membrii eligibili ai familiei trebuie să se prezinte personal la punctul de înscriere, inclusiv copiii. Copiilor de 5 ani și mai mari li se vor colecta amprentele.

·         În termen de 7 zile după înscrierea în program, veți primi ajutorul financiar (568 ROM de persoană) prin modalitatea pe care o alegeți:

·         A. Transfer bancar în contul dumneavoastră bancar din România.

·         B. Veți primi un SMS cu un cod pentru a retrage banii de la centrele financiare în următoarele 7 zile de la înregistrare. Trebuie să vă prezentați cu actul de identitate pentru a retrage ajutorul financiar de la orice punct de plăți în numerar Smith & Smith. Informații despre locație și programul de funcționare sunt disponibile aici.

·           În fiecare lună veți primi o plată nouă în funcție de opțiunea aleasă. Ajutorul se acordă o dată pe lună, timp de 3 luni.

·         Dacă vă schimbați numărul de telefon sau pierdeți codul unic, trebuie să vă întoarceți la un punct de înscriere pentru asistență financiară al UNHCR cu documentele de identitate.

·         Înregistrarea amprentelor dvs. permite protejarea accesului dvs. unic la asistență financiară și la protejarea împotriva fraudei. Amprentele trebuie înregistrate deoarece este foarte dificil pentru altcineva să le copieze și să își asume identitatea dvs.

·         UNHCR nu vă colectează amprentele în cursul înregistrării sau a stabilirii statutului de refugiat. Această colectare are loc doar în scopuri de asistență umanitară.

·         Toate informațiile dvs., inclusiv amprentele în format digital, vor fi stocate într-o bază de date securizată a UNHCR. UNHCR nu transmite amprentele dvs. sau ale membrilor familiei dvs., niciunei alte organizații.

Contact

Dacă întâmpinați probleme în acest proces sau dacă nu primiți un cod SMS, vă rugăm să utilizați una dintre contactele de mai jos: