Programul 50/20 - Dopomoha
O soluție Commit Global. Află mai multe

Dacă te adăpostești din calea războiului din Ucraina, poți accesa sprijin financiar din partea UNHCR. Detalii aici.

Programul 50/20

În ţară sunt deschise și funcționează șase centre, unde la sosirea în România, refugiaţii pot găsi cazare oferită gratuit. Centrele sunt situate în Timișoara, Rădăuți, Galați, Giurgiu, Maramureș, iar în capitală - București. Cazarea și masa în centre sunt gratuite.

În plus, în România funcționează programul 50/20, care are ca scop găsirea de locuințe pe termen lung. În cadrul programului de stat, persoanele care găzduiesc cetățeni sosiți din zona de conflict armat din Ucraina primesc plăți lunare în numerar pentru:

- locuință - 50 lei de persoană pe zi,

- mese - 20 lei de persoană pe zi.

Decretul 15/2022 Articolul 1 pct. 10 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/251954

� Plățile sunt primite de proprietar sau de o persoană care are dreptul de a folosi spațiile de locuit;

� Statutul de protecție temporară sau statutul de refugiat nu este o cerință. Toți ucrainenii care au ajuns în țară în căutarea de azil pot folosi programul, indiferent de statutul lor de rezidență;

� Procedura de primire:

Cererea este depusă de proprietarul locuinței sau de o persoană îndreptățită să o folosească.

Cererea se depune la începutul lunii pentru luna precedentă.

- În București cererea trebuie depusă la administrația sectorului în care se află locuința.
- În orașele din țară cererile se depun la serviciile sociale comunitare din cadrul primăriilor / la Direcția Generală de Asistență Socială.

Cererea poate fi depusă în două moduri: prin e-mail sau fizic, la biroul fiecărui sector. Informații detaliate despre posibilitatea de a depune cererea pot fi găsite urmând linkurile către site-urile oficiale ale fiecăruia dintre sectoare:

- Sectorul 1

- Sectorul 2

- Sectorul 3

- Sectorul 4

- Sectorul 5

- Sectorul 6

Tot aici se găsesc informații despre documentele necesare. Suma primită va fi virată într-un cont bancar valid al persoanei care aplică.

După depunerea unei cereri, serviciile sociale pot verifica situația chiriașilor pentru a confirma autenticitatea șederii.